Tijdens een grootschalige handhavingsactie in de wijken Laak Centraal, Schipperskwartier en Molenwijk stuitten politie, handhavers en inspecteurs donderdag op verschillende overtredingen, variërend van de verkoop van illegale medicijnen en nepproducten tot onveilige woonsituaties. Ook werden er aanhoudingen verricht voor diverse overtredingen.
Gedurende de gezamenlijke controle werden elf ondernemingen gecontroleerd, waarbij meerdere misstanden werden aangetroffen. In een supermarkt werden onder andere illegale medicijnen en verboden producten verkocht, zoals Kamagra (in Nederland verboden vervanger voor Viagra), ontsmettingsmiddelen met verboden hydroperoxide, afslankthee, onveraccijnsde tabak, namaakscheermesjes en andere producten. Het controleteam vond meer dan 630 buitenlandse medicatiedoosjes die illegaal in de verkoop waren. De supermarkt werd direct gesloten en de illegale goederen zijn in beslag genomen.
De Haagse Pandbrigade inspecteerde 21 woningen, waarbij in verschillende panden sprake was van overbewoning. In kamers die officieel voor maximaal twee bewoners bedoeld zijn, werden acht tot negen bewoners aangetroffen. Vaak ging het om kleine ruimtes met veel matrassen op de vloer, waar de bewoners wonen en slapen. Daarnaast werden er meerdere woningen aangetroffen met achterstallig onderhoud.
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Gemeente Den Haag.
Te hoge huurprijs
Stedin heeft vijf overtredingen vastgesteld, waaronder het illegaal aftappen van stroom. Daarnaast werd het netwerk in vier gevallen afgesloten vanwege het ontbreken van een energiecontract. Verder stonden 27 bewoners niet ingeschreven in de woning, en in elf gevallen waren mensen ingeschreven op adressen waar ze niet daadwerkelijk woonden. Bij vier woningen werd een te hoge huurprijs vastgesteld, waarvan de hoogst betaalde huur 1.830 euro was. In een ander geval betaalden huurders bijna 1.100 euro per maand te veel voor hun woning. De gemeente kan handhaven op basis van de Wet betaalbare huur en verhuurders verplichten hun huurprijzen aan te passen.
De verkeerscontrole vond plaats aan de Wenckebachstraat, waar in totaal 94 voertuigen werden gecontroleerd. Drie arrestaties werden verricht, onder andere voor rijden onder invloed van drugs en voor het provoceren en beledigen van de politie tijdens de controle. Er werden 26 bekeuringen uitgedeeld voor zaken als het rijden met een kapotte voorruit, scherpe uitstekende delen aan het voertuig, rijden zonder rijbewijs, door een rood verkeerslicht rijden en meerdere keren voor defecte koplampen.
De HTM voerde controles uit bij de tramhaltes aan de Rijswijkseweg, waar tram 15 rijdt. Er werden 244 bekeuringen van 56 euro uitgedeeld voor het niet kunnen tonen van een vervoersbewijs. Twee reizigers werden gearresteerd, waarvan één persoon omdat hij nog DNA moest afgeven bij de politie. Een andere man bedreigde de controleurs en werd door de politie aangehouden. Bovendien ontvingen enkele reizigers een boete van 120 euro voor het meenemen van een fatbike in de tram of omdat ze met hun schoenen op de zitplaatsen zaten.
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Gemeente Den Haag.
Belastingschulden
Ook de brandweer ging de wijken in en voerde op verschillende kruispunten controleacties uit. Bij zeven straten kon de brandweerwagen niet doorrijden vanwege foutgeparkeerde auto’s, waarvoor handhavers bekeuringen uitschreven. Daarnaast deelde het handhavingsteam 28 bekeuringen uit voor het ontbreken van fietsverlichting, één bekeuring voor bellen op de fiets en vier voor doorrijden bij een rood stoplicht. De bikers van de Handhavingsorganisatie gaven achttien boetes voor foutparkeren en sleepten één voertuig weg. Het scanteam controleerde ruim 4.400 voertuigen, waarna 129 eigenaren een naheffing zullen ontvangen omdat zij geen parkeergeld hadden betaald.
De belastingdienst van de gemeente scande bijna 6.500 voertuigen, waarbij een totale schuld van meer dan 33.000 euro werd geconstateerd. Op negen voertuigen werd beslag gelegd. Twee keer werd de schuld direct betaald, voor een totaalbedrag van 3.700 euro. Eén voertuig werd weggesleept voor 4.600 euro, en zes andere voertuigen kregen een wielklem voor een totaalbedrag van 24.700 euro. De Belastingdienst van het Rijk controleerde de betaling van motorrijtuigenbelasting en ontdekte dat 21 voertuigen nog een openstaande schuld hadden. Het totale bedrag aan uitstaande schulden was 91.000 euro, waarvan 8.990 euro direct kon worden geïnd.